Saskia Statz is nieuwe collega van re-START Dordrecht

‘Bij re-START wil ik jongeren helpen om zich te ontwikkelen richting werk. Wat hebben ze nodig om aan het werk te kunnen? Weke talenten hebben ze en wat willen ze?’ Saskia Statz werkte vele jaren bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Per 1 februari is zij gestart bij re-START Dordrecht als aanjager en kwartiermaker.

Een flinke stap van een sociale dienst naar re-START; een jonge en kleine organisatie. Hoe voelt dat?

‘Goed. Ik ben meteen vol energie in het diepe gesprongen. re-START is niet groot, maar heeft wel een netwerk in het Dordtse. Dat ik wil leren kennen, zodat er goed samengewerkt kan worden. Daarnaast ken ik natuurlijk nog oud-collega’s bij de sociale dienst die ik graag vertel over wat re-START is en wat ik er doe.’

Wat doe je bij re-START?

‘Samen met collega’s werf en begeleid ik jongeren tussen de 16 en 27 jaar naar werk of een leer-werkplek. Begeleiden naar zelfredzaamheid is voor mij niet nieuw. Ik begeleidde al diverse doelgroepen, waaronder asielstatushouders. Dat was een belangrijke les in geduld. Ik focuste op hop aan het werk. Terwijl veel van deze mensen nog zochten naar familieleden, die ze tijdens hun vlucht waren kwijtgeraakt. Ik ontdekte zo dat mensen eerst tijd en hulp nodig hebben om hun problemen op te lossen. Daarna kunnen ze richting werk groeien. Dit is wat ik ook meeneem in re-START; de ervaring dat je eerst moet zien wat iemand nodig heeft om toe te zijn aan werk.

Daarnaast richt ik me binnen re-START op het werven van bedrijven, en het versterken van het lokale netwerk. Het Dordtse telt meerdere initiatieven om jongeren naar werk te helpen. Omdat iedereen een eigen aanpak heeft, is samenwerking belangrijk. Daarmee kunnen we jongeren beter maatwerk bieden. Ook bedrijven, de gemeente, maatschappelijke organisaties en scholen zijn belangrijke samenwerkingspartners. We hebben elkaar nodig als we willen dat jongeren aan hun eigen én aan onze toekomst werken.’

Wat wil je bereiken bij re-START?

‘Veel, maar in de eerste plaats dat we in 2023 ongeveer 30 jongeren helpen aan een baan of een leerwerkplek die bij hen past. En ik wil meer aandacht voor jonge alleenstaande ouders. De overheid vindt dit ook een groep die meer kansen moet krijgen. Dat is mooi want dan kunnen we kijken hoe we dat samen gaan regelen. Wie weet zijn er leerwerkplekken bij de gemeente of een andere (semi-)overheidsinstelling. Of kunnen we met elkaar de grootste hobbel nemen: zorgen dat er kinderopvang georganiseerd wordt. Bijvoorbeeld om te zorgen dat deze jonge ouders in ieder geval ons voortraject pre-START kunnen volgen. Dan kunnen zij ontdekken welke mogelijkheden en talenten ze hebben. Daarmee zorgen we dat ook zij kunnen groeien voor hun toekomst!

Dus zoek je werk of heb je banen? App, bel of mail me dan vooral!’

Saskia is bereikbaar via saskia@re-start.nl of 06 46 59 39 19